Is coaching voor iedereen?

Is coaching voor iedereen?

Life coach Rotterdam

“We kunnen de problemen niet oplossen die we niet erkennen. De andere kant van de medaille is dat we de dingen die we niet opmerken ook niet kunnen erkennen. Dus moeten we veranderen.” – Stephen R. Covey (de auteur van 7 Habits of Highly Effective People en het Theognitive restructuring Project)

Levensbeschouwelijke scholen en bedrijven overal ter wereld streven thans voortdurend naar verbetering van de doeltreffendheid en de doelmatigheid waarmee zij de door hen vervaardigde produkten of diensten leveren. In de hierboven beschreven situatie is een bijzonder probleem vastgesteld, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is voor dit probleem dat de coaching-opleiding relevant wordt.

Een cliënt van een life coach wordt zich er door gecoacht te worden van bewust dat hij specifieke persoonlijke doelen heeft en hoopt deze doelen te bereiken. Het is in het bereiken van doelen en doelen die niet door de cliënt gekozen of gewenst zijn, dat de oorzaak van problemen te vinden is en een beter begrip van waarom dit ongemakkelijke gevoel van zelftwijfel is ontstaan, op elk moment mogelijk is.

De coach richt zich op een probleem en begint dan de juiste processen en relaties op hun plaats te zetten om de cliënt te helpen deze doelen te bereiken of het potentieel voor verbeterd zelfvertrouwen te ontdekken.

De meesten van ons hebben geen moeite met het identificeren van de redenen voor zelfsabotage, wanhoop, of negatieve zelfpercepties. Met de komst van coaching echter wordt het identificatieproces van het zelf een veel bevrijdender ervaring – door het empowerende gebruik van coaching als instrument wordt de cliënt nu zelden beperkt tot wat zijn ouders of collega’s zouden suggereren of wat zijn eigen intuïtie en verbeelding ons vertellen. Wat de life coach doet is de cliënt voorstellen, verwoorden en ondersteunen op zijn eigen unieke weg van zelfanalyse en denken – zodat gevoelens van zelftwijfel nooit meer gaan over hoe anderen hem zien, maar over wat hij doet – en hierdoor, met het niveau van zelfvertrouwen dat hij nu aan het ontwikkelen is, heeft hij nu een fundamentele partner in deze reis van zijn eigen zelfbewustzijn.

Coaching is niet voor iedereen weggelegd. Alles wat werkelijk een onvervulde behoefte in iemands leven vervult; alles wat waarde en een gevoel van voldoening en geluk schept, heeft een plaats in het repertoire van coaching. Coaching neemt de ingebouwde beperkingen van de cliënt, en stuwt hem in richtingen waar hij zonder hulp misschien niet zou zijn gekomen.

Dus ja, coaching is voor sommigen. Dit is waar in elk spectrum van de coaching business. Er zijn P segregators zoals Stop Sign Programs, Relatiebegeleiders, Ouderzelf Coaches om er maar een paar te noemen.

Uiteindelijk is de belangrijkste bestaansreden het risico en het zoeken naar een nieuwe manier van leven. Het is niet verwonderlijk dat er steeds meer roodborstjes in de tuin zijn en dat zij steeds vaker collectief actief spelen met hun jongen. Hoe vroeger we ons bewust worden van de noodzaak om ons leven te verbeteren, hoe gemakkelijker het is om dit te doen en om de prijs Tag te vermijden. Het is eerder een opluchting dat we ons deze week een uurtje life coaching kunnen veroorloven!

“We kunnen de problemen niet oplossen die we niet erkennen. De andere kant van de medaille is dat we de dingen die we niet opmerken ook niet kunnen erkennen. Dus moeten we veranderen.” – Stephen R. Covey (de auteur van 7 Habits of Highly Effective People en het Theognitive restructuring Project) Levensbeschouwelijke scholen en bedrijven…